Köpa barncykel

Hur ska man välja rätt cykel för sitt barn? Det är en fråga många småbarnsföräldrar ställer sig när det är dags för den första cykeln, eller kanske dags för den första stora cykeln som ska ta barnet till och från skolan på ett tryggt och säkert sätt. Vi ska lista de saker som man ska tänka på. Vilken prisklass ska du satsa på, vad ska cykeln användas till? Vilken typ av terräng kommer den att köras i, ska den vara snabb, säker, tålig och ska den stå inne eller ute? Allt detta är saker man bör ta hänsyn till, men som man kanske inte tänker på i första hand!

Rätt höjd viktigast

När du väljer cykel till ditt barn, tänk på att säkerheten kommer först. Snåla därför inte, utan köp en cykel som är av bra kvalitet. Om det är barnets första cykel, välj då en cykel med fotbroms, då det tar längre tid för ett barn att lära sig att bromsa med handbroms. Se till att höjden är rätt på cykeln, så att barnet når ner med båda fötterna när det sitter i sadeln. Många gör misstaget att tänka att barnet kommer att växa fort, och köper då en cykel som är på tok för stor! Risken för skador ökar därmed. Och kom ihåg att Det är lag i Sverige på att barn ska använda cykelhjälmar!

Rätt sadel för barn

En annan del av cykelköpet som är viktigare än man kan tro är att titta lite extra på sadeln. Den ska vara skön att sitta på, monterat på rätt höjd så att barnet når ner med båda fötterna på marken när barnet sitter i sadeln, och den ska inte vara tillverkad av ett glansigt material. Detta för att barnet då lättare kan glida ur sadeln och skada sig under cykelturen. Sadeln ska även vara tillräckligt bred så att den är bekväm att sitta i. Kika även på pedalerna att de är tillräckligt breda och inte heller medför någon halkrisk för barnet!

ambition-pro