Tour de France – världens största cykellopp

 

När det talas om cykellopp runt om i världen är Tour de France normalt det första namnet som dyker upp. Det är nämligen Frankrikes nationallopp – och hela cykelvärldens VM. Inget lopp är lika utmanande och tuff med sina bergiga etapper och inget lopp lockar lika många toppcyklister till en och samma startlinje. Under en månad cyklar elitidrottare av högsta kaliber runt den franska landsbygden, över berg och genom dalar, tills de når den storslagna målgången på Champs Elysées i Paris. Det har gjort Tour de France till en högkvalitativ cykelfest som har miljoner tittare över hela världen liksom tusentals åskådare längs vägarna för att heja fram cyklisterna.

Rötterna till Tour de France finns redan i början av förra seklet. Det var nämligen 1903 som det första loppet gick av stapeln och inledde en anrik tradition. På den tiden var det förstås inte lika många cyklister som ställde upp i tävlingen, men den var inte desto mindre utmanande för det. Tvärtom bjöd Tour de France The Peloton on Col d'Aspin - Tour de France 2015på ännu tuffare kraftprov genom att tvinga de tävlande att cykla under natten ända in på morgonkvisten. Till slut insåg arrangörerna att det var att begära lite väl mycket av deltagarna, men Tour de France fortsätter att vara något av en klassiker när det kommer till kraftansträngningar på elitnivå.

Under 1900-talet fortsatte Tour de France att utvecklas som tävling och blev snart en ryktbar institution. Det hjälpte att det fanns starka profiler som såg till att hålla intresset uppe. Cyklister som Marco Pantani och Miguel Indurain blev snart kända över hela världen tack vare sina prestationer i loppet. Tyvärr brottades också Tour de France med allvarliga dopningsproblem. Det ställdes på sin spets när den forne mästaren Lance Armstrong erkände att han hade vunnit flera av sina Tour de France-titlar med hjälp av doping.

Idag har arrangörerna sett till att införa striktare dopingprov som ska rensa ut fuskarna och se till det blir den typen av folkfest som den är avsedd att vara. Tour de France har också höjt intresset för åskådarna. Om du vill se tävlingen på plats får du vara beredd på kraftiga temperaturskillnader. Medan det kan bli olidligt varmt i platåerna blir det ofta kallare uppe i bergen där det kan vara bra att ha en vinterjacka herr.

ambition-pro