Bra städer att cykla i

Cykling är en form av transport som har ökat i popularitet de senaste åren. Många ser två huvudsakliga orsaker till denna trend. Dels har vi blivit mer och mer miljömedvetna och väljer därför ett alternativ som inte tär lika mycket på naturen när vi transporterar oss. Dels har städer utvecklats på ett sätt som har gjort dem mer framkomliga och smidiga när det kommer till att cykla i dem. Nätverket Svenska Cykelstäder vill förändra cykelpolitiken och göra den till en ännu mer central fråga, vilket gynnar cyklister sett till stadsplanering och framkomlighet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cykling har många positiva egenskaper

Att cykla när man ska ta sig någonstans är inte bara en effektiv och snabb form av transport. Det ger även något av det viktigaste vi kan få som människor; träning och kondition. Genom att cykla till ställen istället för att åka buss, bil eller tunnelbana, får du gratis träning och du får även ta del av vacker natur eller känna en puls i staden på ett helt annat sätt. Det behöver inte ens vara så att du måste ta dig någonstans, varför inte bara se cykling som ett mycket bättre alternativ än att vara hemma? Ligg kvar i en bekväm soffa och känn dig seg, eller ge dig ut på stan och upptäck nya platser samtidigt som du rör på dig. Valet blir enkelt, speciellt när man tänker på hur många städer som nu har anpassat sin planering och sina vägar för att göra det enkelt att ta sig fram överallt.

Såväl stora städer som mindre städer har upptäckt fördelarna med att invånarna cyklar. Det blir mindre trafik, vilket gynnar alla, och den allmänna hälsan ökar bland befolkningen. Därför har stora satsningar gjorts i mindre städer såväl som i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Till exempel ser vi att en stad som Örebro är en bra cykelstad och detta är ingen slump. Istället har kommun och landsting tagit tag i saken och styrt stadsplaneringen mot en miljö där man enkelt ska kunna ta sig fram överallt. För detta krävs ordentliga cykelbanor och tillräckligt med plats för cyklister så att även de som går till fots och de som kör bil inte påverkas. Så oavsett om du bara vill lägga om dina vanor mot en mer aktiv och hälsosam livsstil, eller om du vill upptäcka nya platser och njuta av den fina naturen, är det en bra idé att börja cykla mer.

ambition-pro