Hälsofördelar med att cykla

Att cykla är inte bara en motionsform, det är också ett transportmedel, och den kanske största fördelen med cykling är således att man kan kombinera motionen med transport, exempelvis till jobbet, till skolan eller till mataffären. Det gör att man får in motion i sin vardag på ett mycket effektivt sätt, och de som börjar cykla regelbundet kommer snart att märka vilka effekter det får på deras hälsa.ocean-view-1149050_960_720

Det finns mängder av studier som dokumenterar de positiva effekter som cykling har för kroppen. Bland annat har dessa studier visat att de som cyklar regelbundet ökar sin prestationsförmåga – inte bara i cykelspåret, utan också i alla andra aspekter av livet, till exempel på arbetsplatsen. De som cyklar får nämligen också ökad koncentrationsförmåga, något som säkerligen medför ytterligare positiva effekter i ens liv. Kanske handlar det om en god cirkel, eftersom studier också visar att de som cyklar sover bättre, och sömn bidrar ju till att öka koncentrationsförmågan. När man cyklar kommer man dock inte bara att prestera bättre på jobbet, man kommer också att kunna vara där mer – människor som cyklar har nämligen lägre sjukfrånvaro än andra. Det beror sannolikt på att man genom att cykla får bättre kondition, vilket leder till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Studier har också visat att just cyklister mer sällan drabbas av sådana sjukdomar. Det är sannolikt denna sistnämnda faktor i kombination med den förbättrade sömnen och livskvaliteten som gör att cyklister faktiskt lever längre än andra.

Det kanske allra bästa med att cykla är dock att det passar i princip alla som motionsform – det spelar ingen roll om man börjar med övervikt, dålig kondition eller ledproblem, eftersom cykling är ett skonsamt sätt att motionera och man själv bestämmer hur intensiv träningen blir. Till skillnad från när man joggar behöver man inte bära sin egen vikt när man cyklar, vilket gör att det lämpar sig särskilt väl för de som har problem med lederna eller är överviktiga. Om du ändå känner att du skulle vilja kontakta en läkare innan du börjar cykla regelbundet, kan du gå in på KRY.se. Där kan du prata med en läkare online, så att du slipper boka en tid på en vårdcentral.

ambition-pro