Olika cykelmodeller

När du ska investera i en ny cykel är det bra att veta ungefär hur du kommer att använda den. Om du är ute efter fart och vidder passar det bra med en sportcykel anpassad just för detta. Om du vill kunna cykla utanför vägar och cykelbanor är det troligtvis en terrängcykel, mountainbike, du söker. Är du ute efter en mer bekväm cykel som du kan använda för att transportera dig fram på ett hälsosamt sätt är det troligtvis en så kallad citybike du är ute efter. Framförallt handlar det om huruvida du kommer att använda cykeln främst på landsväg eller i mer svårcyklad terräng och här påverkar både cykelns teknik och konstruktion dina möjligheter.

moutinbikeing terrain

Landsvägscyklar, terrängcyklar och stadscyklar

Det finns otroligt många cyklar av olika sorter, från många märken och i olika prisklasser. När du väl har bestämt dig för vilken typ av cykel du vill ha, och ungefär hur mycket du är beredd att betala för den, är vår varmaste rekommendation att provcykla den. Trivs du inte med den kommer du inte att använda den och då drar du inte nytta av alla de fördelar som kan följa med ett cykelinköp. Huvudsakligen finns det tre grupper av cyklar. 1. Landsvägscyklar (racercyklar) som har smala däck som möjliggör hög fart. Dessa kan du inte cykla med i skog och mark. 2. Mountainbike, eller terrängcyklar, som har kraftigare däck och stötdämpning för att du ska kunna cykla över ojämn mark. Om du, precis som många andra, använder cykeln främst som ett miljövänligt och hälsosamt transportmedel i stadsmiljö finns det också bekväma stadscyklar som man enkelt kompletterar med olika sorters cykelkorgar. Det gör det praktiskt om du vill använda cykeln till och från jobbet, eller för att till exempel åka och handla.

Cyklar, säkerhet och trafikvett

Beroende på hur du cyklar kan du behöva tänka kring säkerheten på lite olika sätt. För det första är det en mycket stark rekommendation att använda cykelhjälm, hur du än cyklar. I Sverige är det lag på att barn upp till 15 år måste använda cykelhjälm. För det andra finns det olika säkerhetsaspekter att ha i åtanke beroende på situation. Om du cyklar på landsväg, och särskilt i mörker, är det viktigt att du syns. Bilarna kommer i hög fart och det är inte alltid utrymmet för cyklister är särskilt stort. I stadsmiljö är det också viktigt att du syns, men här bör du också ha koll på trafikregler. Det kan också vara en bra idé att använda en backspegel som du enkelt monterar på styret. Om du ska ge dig ut och cykla i svårare terräng handlar säkerheten främst om din teknik och förmåga. Det kan vara bra att cykla tillsammans med mer erfarna terrängcyklister i början. Då kan du få hjälp med att utmana dig själv på ett säkert sätt.

ambition-pro